IMG_0808.jpg

Lukukoirat Miisa ja Curttu & Koulukoira Pirkko


Miisa ja Curttu toimivat lukukoirina Haukiputaan Yhtenäiskoulussa. Lukukoira-toiminta aloitettiin kokeiluluontoisesti Haukiputaan koululla syyskuussa 2012 ja tästä lähtien Lukukoirat Miisa ja Curttu ovat käyneet koulullamme viikottain. Miisa vietti lukukauden 2013-2014 ihanaa mammalomaa ja velipoika Curttu tuurasi Miisaa ja toimi lukukoirana koulullamme aina perjantaisin koko lukuvuoden ajan. Lisäksi Curttu vieraili Oulun Kaupungin kirjastoissa. Meillä oli myös ilo päästä mukaan Päiväkoti Mäntylä-Snelmannin Lukuinto-projektiin. Päiväkodissa Curttu vieraili kevään aikana joka toinen perjantai pikkuisten eskarilukijoiden luona.

Lukukoirien vierailut Haukiputaan Yhtenäiskoulussa jatkuivat lukuvuonna 2014-2015 ja Lukukoirat nähtiin myös syksyn ajan joka toinen viikko Haukiputaan Kirjastossa.

Lisäksi Curttu on toiminut syksyn 2014 henkilökohtainsena "koiraterapeuttina" lapselle, joka pelkäsi koiria. Curttu oli juuri oikea koira tähän tehtävään sen ihanan ja rauhallisen luonteensa vuoksi. Se miten Curttu heti tiesi, miten sen pitää lähestyä tätä lasta oli hienoa katsottavaa. Aivan kuin se olisi heti ymmärtänyt, että lasta pitää lähestyä sievästi. Curttu hyvin sievästi lähestyi lasta ja jos lapsi pelkäsi, se antoi lapsen olla rauhassa. Se odotti, että lapsi lähestyi sitä. Ja kun lapsi sitten eräänä kertana uskalsi tulla lähelle, Curttu erittäin sievästi, pehmeän nallemaisesti lähetyi lasta. Hienoa oli matkan varrella huomata kuinka lapsen ja Curtun välinen luottamus kasvoi ja oli todella upeaa nähdä, kun lapsi ja Curttu leikkivät yhdessä. Ja jotain tämä lapsi opetti myös Curtullekin, nimittäin Curttu ei liiemmälti ole tykännyt leikkiä pallon kanssa, mieluummin katsonut kun muut leikkivät. Mutta muistan kuin eilisen päivän, kun lapsella oli eräänä kertana tennispallo mukana ja ajattelin, että; "Voi ei, eihän Curttu tykkää pallolla leikkiä." Mutta se sanoin kuvaamaton tunne, kun lapsi heitti pallon Curtulle, se oli heti lapsen ja Curtun yhteinen juttu! Se ilo mikä tuli sekä lapsen että Curtun puolelta oli jotain sanoinkuvaamattoman hienoa, siinä sai silmäkulmia pyyhkäistä. Ja Curttu joka ikisen kerran odotti ja tiesi, että lapsella on se pallo ja että he yhdessä pääsisivät leikkimään sillä.
Oli todella hienoa oli todeta, että Curttu oli onnistunut tehvävässään täydellisesti, heistä oli tullut ystäviä.

Lukukoiratoiminta Haukiputaan yhtenäiskoulussa jatkuu edelleenkin lukukautena 2015-2016. Tänä lukuvuonna lukukoirat kuuntelevat oppilaiden lukemista joka perjantai ja lukukoirilla on koulullamme tällä hetkellä 61 lukijaa. Lukijat ovat 1-5 luokilta.